Babka Kugelhopf z miodem
To drożdżowa babka popularna w krajach niemieckojęzycznych oraz będąca symbolem Alzacji. Pieczona w charakterystycznej emaliowanej lub ceramicznej formie z kominkem, na kształt wieży. Puszysta i lekka. Jedno z najdelikatniejszych ciast drożdżowych. Podobna do naszych babek drożdżowych, z niedużą jednak ilością jajek i masła.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 310 ml letniego mleka
- miód 200 ml lub 400 g gorzkiej czekolady (70%), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej.
Czas przygotowania: 75 minut