Przepisy z miodem

Babka Kugelhopf z miodem

To drożdżowa babka popularna w krajach niemieckojęzycznych oraz będąca symbolem Alzacji. Pieczona w charakterystycznej emaliowanej lub ceramicznej formie z kominkem, na kształt wieży. Puszysta i lekka. Jedno z najdelikatniejszych ciast drożdżowych. Podobna do naszych babek drożdżowych, z niedużą jednak ilością jajek i masła.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 310 ml letniego mleka
  • miód 200 ml lub 400 g gorzkiej czekolady (70%), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej.

Czas przygotowania: 75 minut

Co mówią nasi Klienci
269 opinii
2