Ciasto miodowe
Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa pyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można go trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.
Ciasto miodowe:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła (lub margaryny)
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100g cukru
- 120 g masła (lub margaryny)
- 2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 400 ml mleka
Dodatkowo:
- ok. 400 g powideł śliwkowych