...

Przepisy z miodem

Szarlotka z miodem

Jabłka obrać, pokroić w paski bądź kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nią przygotowane jabłka. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Lekko je podsmażyć, żeby były na wpół miękkie. Zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dodać ok pół szklanki bułki tartej (w zależności od soczystości jabłek) lub galaretkę cytrynową.

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, później jajka i zarobić ciasto. Powstałą całość podzielić na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkować. Jedną położyć na spód blaszki (posmarowana masłem bądź margaryną i wysypana bułką tartą) na to przestudzone jabłka i drugie rozwałkowane ciasto na wierzch. Górne ciasto można posmarować jajkiem, ładnie się zarumieni.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 1 godziny.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Jabłka:

  • 2 kg jabłek
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • cukier do smaku, w zależności od kwaśności jabłek
  • ok 5 dag masła

Kalorie z jednej porcji: 579cal

Przygotowanie: 2 godziny

Co mówią nasi Klienci
269 opinii
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.