Szarlotka z miodem
Jabłka obrać, pokroić w paski bądź kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nią przygotowane jabłka. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Lekko je podsmażyć, żeby były na wpół miękkie. Zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dodać ok pół szklanki bułki tartej (w zależności od soczystości jabłek) lub galaretkę cytrynową.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, później jajka i zarobić ciasto. Powstałą całość podzielić na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkować. Jedną położyć na spód blaszki (posmarowana masłem bądź margaryną i wysypana bułką tartą) na to przestudzone jabłka i drugie rozwałkowane ciasto na wierzch. Górne ciasto można posmarować jajkiem, ładnie się zarumieni.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 1 godziny.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Jabłka:
- 2 kg jabłek
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki cynamonu
- cukier do smaku, w zależności od kwaśności jabłek
- ok 5 dag masła
Kalorie z jednej porcji: 579cal
Przygotowanie: 2 godziny